The conservation of room 34

When we took on the job of consolidating and conserving Room 34 of the Domus Aurea, the tasks and difficulties to be tackled seemed fairly circumscribed.

Planimetria generale della Domus Aurea, in giallo l'area di cantiere, in rosso l'ambiente 34 - Archivio SSBAR

Overall plan of the Domus Aurea, in yellow the worksite area, in red Room 34 – SSBAR Archive

In arancio l'ambiente 34 oggetto dell'intervento strutturale, in giallo l'ambiente 32, soggetto ad opere accessorie - Archivio SSBAR

In orange Room 34, the object of the structural intervention, in yellow Room 32 where auxiliary work was carried out – SSBAR Archive

The preliminary examination of the wall structures (obviously carried out at ground level) evidenced a vast gap of about 20 square metres in the outer wall whose highly irregular profile indicated urgent problems in the shape of a danger of sudden collapses.

The surviving part of the outer facade showed small traces of a jack arch and a safety arch; the remaining surface was reduced to the wall core. The interior facing, preserved to a greater extent, seemed to be better conserved.

Il prospetto interno dell'ambiente: in arancio la lacuna di circa mq 20; in rosso la proiezione del prospetto esterno - Archivio SSBAR

The interior elevation of the room: in orange the gap of about 20 sq m; in red the projection of the exterior elevation – SSBAR Archive

Il prospetto esterno dell'ambiente: in arancio la lacuna di circa mq 20; in rosso la proiezione del prospetto interno - Archivio SSBAR

The exterior elevation of the room: in orange the gap of about 20 sq m; in red the projection of the interior elevation – SSBAR Archive

The objective to be achieved was therefore demanding in economic and organizational terms but all things considered not too complex as concerned project choices.

Essentially, the work entailed reconstructing a brick facing, unfortunately of limited thickness (70-75 centimetres), using materials and procedures in line with those of antiquity on a wall forming the external south-facing facade of the Domus.

We therefore needed to build external wall facings in opus testaceum on the outside and, on the inside, another wall facing and opus reticulatum. The preliminary examination suggested that the internal wall core was made in the traditional way with mortar and tufa blocks.

Un'immagine del prospetto interno prima dell'inizio dei lavori. Sulla lacuna una protezione provvisoria destinata al confinamento dell'ambiente - Archivio SSBAR

An image of the interior elevation before work began. A temporary protection designed to isolate the room covers the gap – SSBAR Archive

So we began work, erected the scaffolding and were thus able to examine the structural features of the room close up (at a height of 10 metres).

Many predictions and some beliefs had to be revised.

First of all, we were able to see that over time the wall had rotated towards the outside by a distance of about 4-5 centimetres measured at the top, a considerable amount that had created a detachment between the wall itself and the vaulted room which had apparently stabilized.

Furthermore, the examination of some fragments and imprints of bricks at the top of the wall raised questions about the relative timing of the construction of the outer walls and the rooms inside. In other words, what was the actual order of construction of the walls, jack arches, safety arches and windows (and their subsequent blocking up) between the first and second century AD?

L'intradosso della volta e le opere di protezione - Archvio SSBAR

The underside of the vault and protective works – SSBAR Archive

We are adapting our intervention to this new information, considering also that the original wall core was made using whole or fragmentary bricks instead of the little tufa blocks generally used in the Domus.

Additionally, the construction of the outer wall facings seemed hurried, using bricks of different thicknesses and types, but roughly respecting the horizontal courses.

Una veduta generale della volta: a sinistra parte del riempimento della finestra originaria (A), a destra le concrezioni che nascondevano alcuni stucchi (B)- Archivio SSBAR

An overall view of the vault: on the left part of the infill of the original window (A), on the right the concretions hiding some of the stucco work (B) – SSBAR Archive

Alcuni lacerti della muratura di riempimento della finestra e l'impronta del mattone sull'intradosso della piattabanda (A) - Archivio SSBAR

Some fragments of the brickwork filling the window and the imprint of the brick on the internal surface of the jack arch (A) – SSBAR Archive

Finally, some tests carried out on the imposts of the vault unfortunately indicated the fairly advanced deterioration of the mortars and tufa blocks of which they are made; this is the result of many centuries of percolation affecting the monument (the consistency of the damp tufa blocks now resembles sand); we therefore immediately updated the structural project, which currently entails constructing a counter-vault in small bricks laid on edge and adhering to the original vault, over a significant portion of the room.

Particolare degli stucchi venuti alla luce durante le prime opere di liberazione - Archivio SSBAR

Detail of the stuccowork that came to light during preliminary work to free the decorations – SSBAR Archive

The final remark to date concerns the discovery and need to protect numerous decorated surfaces and some stucco elements, invisible before the scaffolding was erected. Their discovery also forces us to reconsider the original function of Room 34 in the architectural and distributional layout of the Domus Aurea.

Particolare degli stucchi venuti alla luce durante le prime opere di liberazione - Archivio SSBAR

Detail of the stuccowork that came to light during preliminary work to free the decorations – SSBAR Archive

In brief, our intervention now requires extra funding for works which could not have been foreseen during the planning stage, such as:

  • the wall core on the outer facade to be built using small bricks;
  • the plaster and stucco elements to be protected;
  • the counter-vault and consolidations to be put in place with urgency.

And that may not be all.

Despite its small size, Room 34 is representative of the difficulties faced in the Domus Aurea, whose complexity and multi-faceted nature are the object of continuous studies and updates.

This entry was posted in and tagged , , , , , , by Enrico Del Fiacco. Bookmark the permalink.

L'autore

Enrico Del Fiacco

Enrico Del Fiacco

Architect, after a few years of design experience for the ENI group (Algeria, Angola, Jordan), he has worked since the late 1970s in the field of archaeological and architectural heritage conservation, collaborating with MiBAC (the Italian Ministry for Cultural Heritage and Activities) and other public institutions. Major projects include the new arrangement of the external “Gismondiana” area of the Ostia Antica archaeological site; the conservation of Casale Torlonia and the Severan warehouses at the Port of Claudius and Trajan; the displays for the Museo delle Navi at Fiumicino; the project for the museum infrastructure at Ostia Antica; the project for the new Isola Sacra Archaeological Park; the displays at the Museo delle Navi di Nemi; the conservation of the Taurine Baths at Civitavecchia; other projects for monuments and archaeological sites in Rome, Ostia, Lazio and southern Etruria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>