Sono presenti 8 articoli

Update on Works in Room 34

500X300

Work to secure, protect and rehabilitate Room 34 is now complete.

Overall plan of the Domus Aurea, in red Room 34 – SOPRINTENDENZA Archive

Overall plan of the Domus Aurea, in red Room 34 – SOPRINTENDENZA Archive

The most important interventions were the closure of a large gap in the outer façade of the Domus, alongside some minor work to protect and secure wall fragments, wall faces and parts of the wall structures.

Rotation of the Façade Towards the Outside

The detailed and extensive checks on the consistency of the walls and the brick courses allowed us to determine that the rotation of the wall had stabilized; we therefore decided to intervene in accordance with the project guidelines and “repair” the structure without using processes or materials that would in any way “alter” the nature of the wall; using natural limes and binders allowed us to achieve the desired consistency and safety levels.

The Closure of the Gap in the Wall Measuring About 20 m2

The original state of the wall: on the right the counter-façade, on the left the external façade. In yellow the gap measuring about 20 m2 – SOPRINTENDENZA Archive

The original state of the wall: on the right the counter-façade, on the left the external façade. In yellow the gap measuring about 20 m2 – SOPRINTENDENZA Archive

Work on the wall cores, wall faces, jack arches and arches in bipedales– SOPRINTENDENZA Archive

Work on the wall cores, wall faces, jack arches and arches in bipedales– SOPRINTENDENZA Archive

The façade of the Domus after the completion of reconstruction and conservation work. In red the gap, now filled in – SOPRINTENDENZA Archive

The façade of the Domus after the completion of reconstruction and conservation work.
In red the gap, now filled in – SOPRINTENDENZA Archive

One of the first features to strike us was the quality of the ancient wall faces and cores. A lack of care in the choice of bricks used to build the walls and the laying of the courses was immediately apparent; the size and quality of the bricks, and the uneven courses, characterize the whole façade of the Domus Aurea; by contrast, the wall cores were made using whole or fragmentary bricks rather than the far more common little tufa blocks, bound with high quality mortars that ensured the high resistance of the walls, no thicker than 70-75 cm.

Reconstruction of the wall face around the door closed during the Trajanic period and already removed in antiquity. Note the uneven original courses and the use of bricks of different sizes SOPRINTENDENZA Archive

Reconstruction of the wall face around the door closed during the Trajanic period and already removed in antiquity. Note the uneven original courses and the use of bricks of different sizes SOPRINTENDENZA Archive

The use of non-shrink mortars and triangular bricks (which ensure a better adherence between wall face and core) completed reconstruction and consolidation work; the empty hole was finally closed.

Repairing the gap in the wall: in this phase the reconstruction of a wall face in opus reticulatum – SOPRINTENDENZA Archive

Repairing the gap in the wall: in this phase the reconstruction of a wall face in opus reticulatum – SOPRINTENDENZA Archive

Construction of a Counter-Vault

The close-up examination of the structural consistency of the vault over Room 34 allowed us to ascertain the extent of the damage caused by rainwater in this part of the Domus Aurea.

The studies immediately carried out on the impost of the vault were alarming: specifically, the mortars and especially the tufa blocks forming the vaulted structure had been reduced to the consistency of sand.

Complex falsework on the back wall of Room 34, needed to construct the counter-vault. SOPRINTENDENZA Archive

Complex falsework on the back wall of Room 34, needed to construct the counter-vault. SOPRINTENDENZA Archive

More specifically, the entire back part of the vault, for about a quarter of its length, was compromised making it essential to intervene immediately.

The structural project indicated the type and characteristics of the intervention, which was carried out at once.

The left-hand image shows the significant stripping needed to put the counter-vault structure in place; on the right note the placement of the scarf joints– SOPRINTENDENZA Archive

The left-hand image shows the significant stripping needed to put the counter-vault structure in place; on the right note the placement of the scarf joints– SOPRINTENDENZA Archive

Furthermore, the close-up examination of the decayed portions of the walls and the imposts in the rest of Room 34 led us to another unanimous decision: to extend the protective structure to the rest of the room to ensure the necessary safety levels.

The completed counter-vault, awaiting continuation of the work – SOPRINTENDENZA Archive

The completed counter-vault, awaiting continuation of the work – SOPRINTENDENZA Archive

Securing of Decorations and Stucco

We were only able to access the upper part of the room after erecting scaffolding; here we noted the presence, in a room of the Domus that was apparently not of primary importance, of some surviving fragments of fine stucco wall decorations, almost completely covered by the concretions that formed the room during many centuries of percolation and that we had to detach from the wall before proceeding with the construction of the counter-vault.

Two photos of the stucco decorations discovered– SOPRINTENDENZA Archive

Two photos of the stucco decorations discovered– SOPRINTENDENZA Archive

Continue reading

A drainage layer for the Domus Aurea

immagine in evidenza

At present, the Domus Aurea consists of a complex underground structure above which lies the Oppian Hill park with the visible remains of the Baths of Trajan.

The rooms that previously belonged to Nero’s vast palace, originally designed as an overground complex, are now concealed by the park and have thus become subterranean structures, though they were not intended to be so.

Holes in the vaults and apertures in the vaults have formed preferential paths for the percolation of water and caused the structures to become far weaker than they originally were.

Examples of these situations, widespread throughout the monument, can be found in Room 33, where rebuilding and conservation work has already taken place, in Gallery 20E and Room 94.

Circular aperture in Room 33 – SSBAR Archive

Circular aperture in Room 33 – SSBAR Archive

Gap at the intersection between the Neronian and Trajanic wall structures in Gallery 20E – SSBAR Archive

Gap at the intersection between the Neronian and Trajanic wall structures in Gallery 20E – SSBAR Archive

Vault of Room 94 – SSBAR Archive

Vault of Room 94 – SSBAR Archive

Numerous attempts have been made to waterproof the ancient structures to intercept rainwater and prevent it seeping into the underground monument, though these have covered limited areas.

We have recently completed the Definitive Project for the rehabilitation of the area above the Domus Aurea.

It is obvious that water infiltration, resulting from increasingly frequent heavy rains, continues to cause damage to the monument, even in areas where the conservation of internal surfaces is underway and where work has already been completed.

Considering the importance and urgency of limiting the percolation of water into the monument, in order to reduce the risk of compromising the conservation work already undertaken, the continuation of planned interventions and the potential opening of a limited area of the monument to visitors, we are in the process of laying a drainage layer on the surface of the park above the Domus Aurea.

The aim of this intervention is to significantly reduce the intensity of surface water percolation rapidly and at modest expense before the autumn rains that usually affect Rome in the first third of November.

We aim to achieve this objective by draining the surface waters in a way that does not hinder or endanger the work underway in the park.

We believe that draining 50% of rainwater is sufficient to re-establish a degree of security, or at least to slow down the decay of structures and paintings sufficiently for the definitive project, in the form of the Integrated Protection System, to be “in time”.

Drainage will be achieved by laying a geocomposite in a channel just over 4 metres wide, at the centre of which will be a drainage tube supported by gravel, with a gradient of 0.5%. The drainage geocomposite and the tube will be buried by the earth dug out, so as to ensure that the surface is passable as at present, allowing spontaneous plants to grow.

The depth of the geocomposite varies from a minimum of 20 cm to a maximum of 80 cm, whilst that of the drainage tube ranges from a minimum of 0.50 to a maximum of 1.20 metres. The tube will have a diameter of 160 mm for the first 20 metres and subsequently of 200 mm; it will flow into the park’s sewer system.

The purpose of the geocomposite is to drain and filter rainwater. It consists of a three-dimensional polyamide core, heat-treated to give it a v-shape configuration, particularly suited to resisting the confining pressures exerted by the surrounding soil, enclosed in two non-woven heat-sealed filters integral with the drainage core. The geocomposite chosen has a vertical transmissivity (hydraulic gradient i = 1) at 20 kPa of no less than 2.5 l/s m (equal to 9000 l/hm).

Rainwater seeps into the ground vertically. When it meets the drainage geocomposite it will tend to flow into it, as the resistance to motion is several degrees of magnitude lower than the surrounding soil, where a small quantity of water will nonetheless remain. The water will thus drain away inside the geocomposite until it reaches the drainage pipe that channels the water towards the sewer system. The route of the drainage pipe may run through highly permeable soils or soils with voids or fractures, where the water collected may percolate downwards, thus compromising drainage and making the concentration of water created by the drainage process dangerous. To avoid this, a geosynthetic liner with an impermeable outer membrane will be laid next to and underneath the drainage pipe, so as to form a waterproof channel through which water can pass only in the direction of the pipe before being discharged into the sewer. Building this system over the 16,000 m2 of the Oppian Hill above the Domus has a high cost in terms of time and expenditure. We have thus opted for a compromise, implementing these drainage systems over about 20% of the surface. However, the system can be extended to complement the work already carried out without compromising its effectiveness.

Drainage far exceeding 20% of surface water can be achieved by adopting some expedients such as digging a dense network of small drainage channels about 7 metres long, with a slope of 1%, a depth of 20 cm and a very low side gradient of 1/3 (18°). These small channels, which will not hinder movements on the surface, will run into the main drainage system; where the two systems meet small drainage pipes will be placed crosswise in the main channel to facilitate the capture of the waters collected on the surface.

These expedients will allow us to capture more rainwater, especially during very heavy and prolonged rains.

We should also consider that when large quantities of water are not captured by these systems, soaking the soil and thus creating a suspended water table, when the latter comes into contact with the underneath of the geocomposite it will be drained away. In this case, the system behaves like a drainage ditch.

All these considerations allow us to estimate that over 50% of rainwater will be drained away, especially during heavy and prolonged rains, which represent the greatest danger.

Finally, we should stress that not using waterproof sheaths helps transpiration and prevents the soil rotting, since it remains naturally aerated as before the implementation of the system; the capillary fringe is not significantly affected.

Plan showing the project underway – SSBAR Archive

Plan showing the project underway – SSBAR Archive

The drainage system is subdivided into 14 drainage channels positioned so that progress in building the 22 drainage basins belonging to the Definitive Project  does not compromise the effectiveness of the channels not directly affected by this work.

The quantity of water drained by each channel will be measured to evaluate the efficiency of the drainage system.

Work has already begun and is scheduled for completion by the end of this October.

Continue reading

Coordinating health and safety in the Domus Aurea

Lavori di consolidamento e restauro per la salvaguardia e la messa in sicurezza delle strutture della Domus

The morphology of the archaeological monument, and the complexity and number of consolidation interventions – planned and underway – entail a need for particularly careful health and safety management in accordance with the most stringent current legislation (Italian legislative decree no. 81/08, no. 106/09 as amended).

Continue reading